Nieuwsbrief week 20

Beste relatie,

Hierbij onze nieuwsbrief van week 20.

Adviesgesprekken en projectbegeleiding

M.b.t. adviesgesprekken en projectbegeleiding hanteren we de ‘Samen veilig doorwerken’ richtlijn van het RIVM. Dit is dezelfde richtlijn die ook uw leveranciers en installateurs moeten volgen.
 
In de praktijk betekend dit dat uw adviseur/projectleider met inachtneming van de richtlijn, alleen in nauw overleg met u op locatie komt. Wij zijn ons bewust dat dit afwijkt van datgene wat u van ons gewend bent. Maar de gezondheid van alle betrokken partijen staat voorop. 
Voor advies of een oriënterend gesprek kunt u contact opnemen met Frits Vellinga via frits@danielssmartenergy.nl of via 06-31943347. Graag uw locatieadres, eigen verbruik elektrisch en gas, wel of geen SDE+ beschikking, beschikbare dakoppervlak en wel of geen asbest dak vermelden.

Energieprijzen (APX-EPEX)

Sinds de start van de COVID-19 crisis is het onrustig op de energiemarkt en staan de prijzen onder druk. Dit wordt niet alleen veroorzaakt  door tijdelijk minder vraag (economie staat stil), maar ook door een hoger aandeel duurzaam opgewekte energie. Dit geldt voor zowel zon, maar met name voor wind. Ook het conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië rondom de  olieproductie zorgt voor onrust. Deze trend (prijsdaling) heeft zich echter voor de COVID-19 crisis al ingezet door een o.a. een zachte winter en een overschot aan aardgas en olie.

Negatieve energieprijs
Recentelijk, zoals jullie allemaal hebben meegekregen heeft dit geresulteerd in een tijdelijke negatieve energie-dagprijs. Voor een producent van duurzaam opgewekte energie roept dit mogelijk vragen op  voor degene die een vergoeding krijgen van een leverancier op basis van de APX markt. Gaat het om de Gewogen of Ongewogen variant. Bij de meeste van jullie geldt, dat het gaat om de Ongewogen variant en wordt er uitgekeerd op basis van maandgemiddelden. Dat betekend dat een negatieve dagprijs wel effect heeft op de hoogte van vergoeding, maar er hoeft niet bijbetaald te worden.

(RVO) SDE+
Het betreft ook hier een lange termijnkwestie. Een SDE+ beschikking (ongeacht het beschikkingsjaar) biedt zekerheid tot een bepaald minimum in relatie tot de energieprijs. Beter bekend als het correctiebedrag / de basis energieprijs. Dit compenseert niet een negatieve energieprijs. Maar geeft wel zekerheid. Zoals bekend wordt er jaarlijks eerst een voorlopig correctiebedrag vastgesteld (afhankelijk van het jaar van beschikking). Dit wordt in mindering gebracht op het maandelijkse voorschot. Aan het eind van het kalenderjaar wordt door het RVO het definitieve correctiebedrag en subsidiabele productie vastgesteld en uitgekeerd. Hierin wordt met terugwerkende kracht rekening gehouden met marktontwikkeling. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat over de geproduceerde energie met een negatieve energieprijs geen SDE+ wordt uitgekeerd.

Beschikbaarheid en levering zon PV systemen

Een rondgang langs een aantal zon PV leveranciers leert dat de levering van o.a. zonnepanelen onder druk staat. Voor zaken als montagemateriaal en omvormers geldt dit in mindere mate. Het betreft hier de naweeën van de tijdelijke productiestop in Azië.  
Een aantal fabrikanten heeft de productie wel weer opgestart maar dit zit nog niet op het niveau van voor de COVID-19 crisis.
De beschikbaarheid van zonnepanelen is tevens producent/merk afhankelijk.    
 
De ontstane schaarste zal naar verwachting medio Juni van dit jaar weer afnemen. Daarbij zijn er nog geen geluiden dat de prijs van zonnepanelen ook onder druk komt te staan. Maar de beschikbaarheid en keuze in merk en vermogen blijft voorlopig wel beperkt. Voor lopende (SDE+) projecten kan dit consequenties hebben voor de voortgang.

(RVO) SDE+ beschikking

Minister Wiebes heeft afgelopen week een Kamermotie aangenomen (zie nieuwsbrief week 15) die hierin voorziet. Alle SDE+ beschikte projecten met als deadline 2020, die ten gevolge van de COVID-19 crisis niet op tijd gerealiseerd kunnen worden komen in aanmerking voor uitstel. Uw projectleider is op de hoogte van de procedure aanvraag uitstel.

Voorjaarsronde SDE+2020

Afgelopen week is er door het RVO meer bekend gemaakt over het verloop van de SDE+2020 voorjaarsonde. Zoals bekend heeft ministers Wiebes vlak voor de openstelling van de voorjaarsronde het beschikbare budget verhoogd van 2 naar 4 miljard Euro.
In totaal is er voor 4,1 miljard euro subsidie aangevraagd, terwijl er 4 miljard euro beschikbaar is. Het aandeel Zonnepanelen is goed voor 7.395 projecten en 4,0 gigawattpiek. Waarvan slechts 60 aanvragen van toepassing zijn op  zonneparken. Bij de resterende 7.335 projecten betreft het op dak systemen
Maximumbedrag
Minister Wiebes stelt in zijn Kamerbrief vast dat een aanzienlijk aantal projecten onder het maximale basisbedrag is ingediend. Met name voor op dak systemen. Dat betekent dat de indieners het aandurven om een aanzienlijk aantal zon-op-dakprojecten te realiseren met minder subsidie. De concurrentie heeft gezorgd voor aanvragen met lagere subsidiebedragen, wat de kosteneffectiviteit van de energietransitie ten goede komt en een bevestiging is van de kostenreductie voor zon-pv die al in de basisbedragen was verwerkt. Dit is ook precies het beoogde doel van de minister.
 
Tegelijkertijd zal de minister wel monitoren wat de gevolgen van de lagere subsidiebedragen zijn voor de uiteindelijke realisatie van deze projecten. Mogelijkerwijs heeft een grote groep projectontwikkelaars voor een extra laag basisbedrag een beschikking aangevraagd om zeker te zijn van toekenning van de subsidie. Het is dan ook logisch dat de minister het uitvalpercentage nauwgezet wil monitoren.

Tot slot

Mocht u toch nog vragen neem dan gerust contact met ons op.
 
Namens het DSE team,
Blijf gezond en pas goed op uzelf!