Nieuwsbrief DSE – Algemeen – week 24

Geachte relatie, We trappen af met een nieuwsbrief waarin we kort terugblikken op activiteiten en gebeurtenissen van afgelopen periode. Ook kijken we naar wat komen gaat.

De SDE++2023 subsidie ronde is uitgesteld naar september.

We hebben weer meerdere mooie projecten aangenomen en afgerond.

Ook zijn wij druk bezig met sollicitatie gesprekken, met als doel iemand aan te nemen die ons team kan komen versterken en gaan we naar een Solar beurs in München.

Allemaal goeie dingen en ontwikkelingen in ieder geval.

Huisstijl DSE

Op de achtergrond wordt er druk aan een nieuwe huisstijl gewerkt. Ook de website zal in een nieuw jasje worden gestoken.
Wij hebben een fotoshoot gehad om mooie nieuwe foto’s van ons team toe te kunnen voegen.

De bouwplaats van de toekomst?

Met de overgang van fossiele brandstoffen naar zero emission machines en materieel is ook de bouwplaats aan verandering onderhevig. Is het al de tijd om te investeren in elektrische machines en materieel of kan dat nog wel even wachten? En hoe gaan we dit straks allemaal laden?
Waar de ene ondernemer afwacht en nog geen investeringen heeft gedaan is aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel pionier in het zero emission uitvoeren van o.a. sloopwerkzaamheden op de bouwplaats. Met de aanschaf van een elektrische rupsgraafmachine met accu’s van 800 kWh kan deze machine een volledige werkdag operationeel zijn.

Ook heeft vd Zanden geïnvesteerd in een accu container van maar liefst 2.32MWh opslagvermogen waardoor naast genoemde kraan ook het andere materieel en de bedrijfsauto’s meerdere dagen opgeladen kunnen worden.
Maar hoe laad je dit allemaal op? Als de accu’s leeg zijn of als je niet over zo’n fancy accucontainer beschikt en moet opladen bij je eigen bedrijf? Dan moet je aansluiting geschikt zijn en heb je voldoende afname vermogen nodig. Hoe kan ik zonnepanelen inzetten om de stroom op te wekken?

Met deze vragen lopen veel ondernemers rond. Daniels Smart Energy helpt bij het beantwoorden van deze vragen. Wij inventariseren de behoeften en komen met een goed advies, we helpen bij de realisatie van een zonnestroominstallatie, de inzet van accu’s en het geschikt maken van de aansluiting. De energietransitie bij aannemingsbedrijf Van der Zanden hebben we al begeleid, is het nu tijd voor jullie bedrijf?

Bron: website Staad & foto’s DSE

Negatieve energieprijzen

 
Momenteel hebben we te maken met momenten dat de energieprijs negatief is en het in theorie dus geld kost om energie terug te leveren aan het net.
 
Hieronder zien we een grafische weergave van het verloop van de energieprijs zoals die de laatste dagen zijn opgetreden.

Huidige situatie
 
Negatieve prijzen ontstaan door een overaanbod uit zon en wind.
In de winter komt dit nog niet voor. In de maand april 2023 hadden we 27 uren met een negatieve stroomprijs.
Bij vaste contractprijzen heeft dit geen financiële consequenties voor een gebruiker, maar bij variabele contracten moeten een wat kleinere verbruiker toch nog wat betalen ten gevolge van de energie belasting.
Indien dit fenomeen langer dan 6 uur duurt worden er ( in de meest recente SDE beschikkingen )  geen SDE en GVOs waardes meer uitgekeerd.
 
De toekomst
 
Het is onzeker of het aantal uren met negatieve stroomprijzen blijft groeien, omdat producenten en afnemers slimmer om zullen gaan met overaanbod.
Energiecentrales zullen steeds beter inspelen op dit fenomeen.
Zon en windparken zijn relatief eenvoudig af te schakelen bij overaanbod.
Afnemers zullen er tevens voor kiezen op deze momenten verbruikers in te schakelen (denk bij voorbeeld aan een koelhuis of het produceren van warmte voor je bedrijfsprocessen). Je kunt ook denken aan energieopslag.
 
Geen paniek!
 
Wij helpen bij oplossingen om te voorkomen dat je geld moet betalen en om energie te  kunnen opslaan.
Schakel tot die tijd de omvormers niet abrupt in of uit. Vooral inschakelen op een verkeerd moment kan zorgen voor een hoge piekspanning en daarmee schadelijk zijn voor de omvormers.
 
Mocht je meer willen weten over dit fenomeen dan horen we het graag.

Wist je dat:

In april 2023 werd op NL grondgebied voor het eerst ( in een maand ) meer elektriciteit geproduceerd uit wind + zon dan uit gas + kolen. Te zien in onderstaande grafiek:

Bron: Twitter – Martien Visser