Duurzame warmte – De toekomst van duurzame energie

De toekomst van energie ligt niet alleen bij duurzame elektriciteit, maar ook bij duurzame warmte. Warmtepompen vormen hierin een essentieel onderdeel. Ze zorgen niet alleen voor verwarming en koeling, maar helpen tevens om te besparen op energiekosten. Bij DSNRG beschikken wij over de expertise en ervaring om u te ondersteunen met advies en projectmanagement. Samen zoeken we naar de meest rendabele oplossing die past bij uw situatie en wensen.

Waarom voor de agrarische wereld

Warmtepompen bieden flexibele oplossingen voor diverse toepassingen, of u nu beschikt over heaters, vloerverwarming, radiatoren of een buizensysteem, er is altijd een passende optie beschikbaar. Warmtepompen zijn ideaal voor woonhuizen, kantoren, werkplaatsen, kassen en stallen, waardoor ze een veelzijdige keuze vormen voor zowel particuliere als zakelijke toepassingen.

Luchtwater warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit. Dit systeem gebruikt elektriciteit om deze energie via een vloeistof en een warmte wisselaar beschikbaar te maken voor verwarming. De werking is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan in omgekeerde richting. Voor een efficiënte werking bij lage temperaturen is een relatief grote afgiftecapaciteit nodig. De warmtepomp kan ook ingezet worden om te koelen.

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp benut energie uit de bodem om een gewenste temperatuur te bereiken. Dit systeem maakt gebruik van in de bodem geplaatste slangen gevuld met koelvloeistof. De vloeistof circuleert door de slangen en onttrekt warmte uit de bodem. Via een warmtewisselaar wordt deze energie overgedragen aan het afgifte systeem, zoals vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren, waardoor het systeem efficiënt en duurzaam verwarmt. Met een aardwarmtepomp kan goedkoper gekoeld worden dan met een luchtwarmtepomp.

Toepassing warmtepompen

Een hybride oplossing combineert een warmtepomp als basisvoorziening met gasgestookte top verwarming voor momenten van extra warmtebehoefte. Daarnaast kan warmteterugwinning bijdragen aan extra energiebesparing door de warmte uit afgevoerde lucht over te dragen aan verse lucht.

Rentabiliteit

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt doorgaans tussen de 5 en 7 jaar wanneer deze wordt gevoed door duurzame energie van zonnepanelen. Met een levensduur van minimaal 15 jaar is een warmtepomp een rendabele en milieuvriendelijke investering.

Fiscale voordelen

Bij de investering in duurzame warmte kunt u profiteren van verschillende fiscale voordelen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA),Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Deze regelingen zorgen voor belasting voordelen die de terugverdientijd van uw investering nog verder verkorten en duurzame keuzes financieel aantrekkelijker maken.

Overige subsidies

In veel gevallen kan ook nog gebruik gemaakt worden van investeringssubsidies (bijvoorbeeld ISDE)

Bij interesse over duurzame warmte neem contact op met Ivo de Groot.