De energiemarkt in beweging

Beste relatie,

De afgelopen tijd is er veel veranderd op de energiemarkt. Misschien heeft u hier al het één en ander over gelezen in het nieuws. Het kan lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien, vooral met een grootverbruik aansluiting en zonnepanelen.

We proberen in dit artikel wat meer duidelijkheid te geven over de opties op de huidige energiemarkt.

Kansen op de huidige energiemarkt

De huidige marktomstandigheden bieden veel kansen voor slimme sturing, energieopslag en het optimaliseren van uw eigen verbruik. Traditioneel werd te veel opgewekte zonnestroom door energieleveranciers veel verhandeld op de

EPEX day-ahead markt, waar uurprijzen een dag van tevoren bekend zijn.

De elektriciteitsmarkt: EPEX en Onbalansmarkt

De elektriciteitsmarkt is voortdurend in beweging, wat zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengt. Naast de traditionele handel op de EPEX-markt (groothandelsmarkt), zijn er nu ook dynamische energiecontracten waarbij aanvullende handel plaatsvindt op de onbalansmarkt.

EPEX-markt

De EPEX-markt is verdeeld in twee segmenten: EPEX Spot (handel in uurprijzen de dag voor levering) en EPEX Day-Ahead (handel in dagprijzen de dag voor levering). Dit jaar zijn de elektriciteitsprijzen op de EPEX lager dan in voorgaande jaren, wat producten zoals Smart PPA’s (Power Purchase Agreements) aantrekkelijker maakt. Een opvallende trend op de EPEX-markt zijn de negatieve uurprijzen, die vaker en langer voorkomen dan voorheen. Afhankelijk van de situatie van de klant kan dit de inkomsten uit energie teruglevering beïnvloeden.

Onbalansmarkt

De onbalansmarkt, ook wel primair reservevermogen genoemd, heeft als doel de netfrequentie bij verstoringen in vraag en aanbod snel terug te brengen naar 50 Hz. Tennet zorgt voor balans door in te grijpen bij onbalans, met behulp van regel- en reservevermogen. Er zijn meerdere regeltoestanden. Bij regeltoestand 0 is er geen aanpassing nodig. Bij regeltoestand 1 (en/of -1) is de onbalans klein en fluctueren de prijzen. Dit kan interessant zijn als je op het juiste moment handelt met beschikbare elektriciteit, bijvoorbeeld uit een energie opslagsysteem. Bij regeltoestand 2 is de onbalans nog groter.

Energieopwekking en -opslag

Het opwekken van duurzame energie, zoals met zonnepanelen of windmolens, is de basis. Zonder deze opwekking kunt u niet in uw eigen verbruik voorzien. Het is belangrijk om het vraagprofiel van de klant af te stemmen op het opwekprofiel van de installatie. Overcapaciteit kan met een energieopslagsysteem later gebruikt of verhandeld worden. DSNRG beoordeelt continu de terugverdientijd van duurzame installaties en adviseert hoe je de opgewekte energie het beste kunt benutten, zowel voor eigen verbruik als voorverkoop. Het kan ook interessant zijn om elektrische energie om te zetten in warmte.

Energiesturing en Energiemanagementsystemen (EMS)

Een energiemanagementsysteem (EMS) is de basis voor een flexibel energiesysteem. Een EMS monitort, analyseert en optimaliseert de energiestromen binnen een netwerk. Het systeem maakt het mogelijk om elektriciteit te beheren, zoals het in- en uitschakelen van omvormers, het balanceren van vermogen over verschillende assets, en het laden of ontladen van energieopslagsystemen (zowel voor elektrisch als voor warmte). Het EMS bestaat uit hardware en bijbehorende software, met veel mogelijkheden.

De rol van de energieleverancier

Een belangrijke factor in het benutten van opgewekte energie is het energiecontract. De rol van de energieleverancier is steeds groter geworden. Terwijl het energiemanagementsysteem de mogelijkheden biedt om duurzame assets op afstand te beheren, is het de energieleverancier die dit daadwerkelijk doet. De energieleverancier voorspelt en anticipeert op het verwachte verbruik en de opwekking van de klant en kiest een passende inkoop-en verkoopstrategie op basis van uitgebreide marktanalyses. Hoe nauwkeuriger de voorspellingen, hoe beter de energie kan worden benut. De afstemming tussen klant en energieleverancier over het verwachte verbruiksprofiel en het benutten van overcapaciteit wordt steeds belangrijker. Het is essentieel om inzicht te hebben in je verbruik en interne energiestromen. Bij DSNRG beschikken wij over de juiste partners om u hierover te adviseren.

Interesse?

Bent u benieuwd of slimme aansturing ook voor u werkt? Wilt u meer informatie over energieopslag, de actuele subsidiekansen of heeft u advies nodig om vraag en aanbod op uw bedrijf te optimaliseren? Neem dan contact op met DSNRG voor hulp bij opwek, opslag en verkoop van uw duurzaam opgewekte elektriciteit!

Nieuwe Sales Manager

Ivo is sinds 1 juni 2024 werkzaam als Sales Manager bij DSNRG en wil zich graag nader aan u voorstellen.

Met ruime ervaring in de duurzame sales branche heeft Ivo zijn expertise verder voortgezet in de PV-branche, waar hij 4 jaar actief is geweest. In deze periode heeft hij diverse commerciële adviseurs aangestuurd, waarbij hij zijn leiderschapskwaliteiten en strategisch inzicht verder heeft verfijnd.

lees meer: https://dsnrg.nl/team/ivo-degroot/

De kers op de taart!

In het mooie Cothen bij Fruitteeltbedrijf Vernooij heeft DSNRG een dubbele duurzame energie installatie mogen realiseren.


457 zonnepanelen met een totaal vermogen van 201.080 wattpiek schitteren op de onderstaande drone foto, naast de bloeiende kersenbloesem.

Wist je dat Fruitteeltbedrijf Vernooij jaarlijks “Het Kersenfestival Cothen” organiseert?


Als je toch die kant op rijdt, kun je nu ook laden op locatie, want naast de zonnepanelen zijn er ook twee dubbele laadpalen van 11 kW met Load Balancing gerealiseerd.

Neem contact op met:

Ivo de Groot – Sales Manager

Telefoon: 06- 31 94 33 47

E-mail: ivo@dsnrg.nl

Samen kunnen we werken aan een duurzamere toekomst!